Ο γάμος κάνει καλό στην υγεία μας αλλά και στο δέρμα μας, επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά οι επιστήμονες και ο δερματολόγος μας. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, οι παντρεμένοι έχουν καλύτερη υγεία από τους εργένηδες και τους διαζευγμένους.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon του Πίτσμπουργκ βρήκαν ότι οι παντρεμένοι έχουν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) στο αίμα τους σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν παντρευτεί ή ήταν παντρεμένοι στο παρελθόν. Οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα της κορτιζόλης σε δείγματα σάλιου που έλαβαν από 572 υγιείς άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 21 έως 55 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι από αυτούς ήταν παντρεμένοι είχαν χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες, σε σύγκριση με όσους δεν είχαν παντρευτεί ποτέ ή είχαν χωρίσει.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την ημερήσια διακύμανση της κορτιζόλης. Κι αυτό επειδή τα επίπεδα της κορτιζόλης αυξάνονται όταν ξυπνάμε το πρωί και στη συνέχεια μειώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το συμπέρασμά τους ήταν ότι στους παντρεμένους η μείωση της κορτιζόλης είναι ταχύτερη– γεγονός που συσχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και μακρύτερη επιβίωση μεταξύ των ασθενών με καρκίνο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν, επίσης, την πεποίθηση ότι οι «ελεύθεροι» αντιμετωπίζουν περισσότερο στρες σε σχέση με τους παντρεμένους, λένε οι ερευνητές. Και εξηγούν ότι το παρατεταμένο στρες σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, που εμπλέκεται στην ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τη φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της προωθεί την ανάπτυξη και την εξέλιξη πολλών ασθενειών.