Πώς να περιποιηθείτε το δέρμα σας μετά από έντονη έκθεση στον ήλιο

Όταν πρόκειται για δέρμα που έχει υποστεί βλάβη από τον ήλιο, μπορεί να σας έρχονται στο μυαλό μόνο τα ηλιακά εγκαύματα. Ωστόσο, η βλάβη από τον ήλιο μπορεί να παρουσιαστεί με άλλους τρόπους πέρα από ένα έγκαυμα. Μπορεί να προκαλέσει ρυτίδες, ξηροδερμία και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος. Επιπλέον, εάν προσπαθείτε να επουλώσετε και να θεραπεύσετε μια πληγή , οι ακτίνες του ήλιου μπορεί να είναι επιβλαβείς για τη διαδικασία επούλωσης, και ως εκ τούτου, θα πρέπει να διατηρείται καλυμμένη ενώ είστε στον ήλιο.

Ποια είναι τα σημάδια ότι το δέρμα σας έχει υποστεί ζημιά από τον ήλιο;

  • Ηλιακό έγκαυμα
    • Συνήθως διαρκεί μόνο λίγες ημέρες. Τα ήπια ηλιακά εγκαύματα θα κάνουν το δέρμα σας κόκκινο και θα είναι ζεστό και επώδυνο στο άγγιγμα. Ένα πιο σοβαρό ηλιακό έγκαυμα θα έχει ως αποτέλεσμα το δέρμα να κάνει φουσκάλες και να ξεφλουδίζει για περίπου μία εβδομάδα μετά την έκθεση στον ήλιο. Η αλόη θα βοηθήσει να δροσίστει το δέρμα που έχει υποστεί έγκαυμα. Η εφαρμογή αντηλιακών κρεμών θα σας βοηθήσει να το αποτρέψετε.
  • Ακτινικές Κερατώσεις
    • Η ακτινική κεράτωση είναι φολιδωτά τραχιά μπαλώματα που αναπτύσσονται στο δέρμα σας λόγω υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο. Τα μπαλώματα εντοπίζονται συνήθως στο πρόσωπο, τα αυτιά, το πίσω μέρος των χεριών, τους βραχίονες, το τριχωτό της κεφαλής ή το λαιμό. Μπορούν να είναι μια παραλλαγή χρωμάτων όπως λευκό, ροζ, κόκκινο, σε τόνους σάρκας, σκούρο μαύρισμα ή συνδυασμός αυτών. Τα μπαλώματα μερικές φορές ανασηκώνονται, είναι πολύ ξηρά και τραχιά και μερικές φορές μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα ή να ερεθίσουν το δέρμα. Αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, ένα μικρό ποσοστό τους μπορεί να μετατραπεί σε καρκινικές βλάβες.
  • Ακτινική χειλίτιδα
    • Η ακτινική χειλίτιδα είναι μια μορφή ακτινικής κεράτωσης που επηρεάζει τα χείλη σας. Μπορεί να προκαλέσει μια λεπιδωτή λευκή κηλίδα στο κάτω χείλος σας και να σας κάνει να παλεύετε συνεχώς με ξηρά ή σπασμένα χείλη.
  • Κηλίδες ηλικίας
    • Οι κηλίδες ηλικίας είναι μεγαλύτερες (μέχρι το μέγεθος του ενός τετάρτου) αποχρωματισμένες κηλίδες που εμφανίζονται στο δέρμα καθώς μεγαλώνουμε. Οι κηλίδες ηλικίας γίνονται πιο σκούρες με την ηλικία και συνήθως γίνονται σκούρο καφέ μόλις μπείτε στα 40 και στα 50 σας. Εάν οι κηλίδες ηλικίας αλλάξουν σχήμα, χρώμα ή υφή μπορεί να είναι καρκινικές.
  • Άτυποι σπίλοι
    • Οι αλλαγές στους άτυπους σπίλους μπορεί να είναι από τον ήλιο. Όταν οι κρεατοελιές αλλάζουν χρώμα, αιμορραγούν, προκαλούν φαγούρα, έχουν ανομοιόμορφα όρια ή γίνονται πιο σκούρες, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχουν γίνει καρκινικές από τη φθορά του ήλιου.
  • Ροδόχρου ακμή
    • Οι ακτίνες UVA/UVB από τον ήλιο μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία στο πρόσωπό σας. Το υγρό μπορεί να διαρρεύσει και να προκαλέσει κόκκινα εξογκώματα στο πρόσωπο όταν κοκκινίζετε. Συνήθως, αυτή η ροδόχρου ακμή εμφανίζεται σε γυναίκες μεταξύ 30 και 60 ετών. Μάθετε για τη θεραπεία της ροδόχρου ακμής .
  • Wrinkles
    • Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο επηρεάζει τις ίνες και το κολλαγόνο που κάνουν το δέρμα σφριγηλό και ελαστικό. Οι ακτίνες UV επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης και θα οδηγήσουν σε ρυτίδες, χαλάρωση και γήρανση του δέρματος πιο γρήγορα. Ως εκ τούτου, σας συνιστούμε να μην εκτεθείτε πολύ στον ήλιο για να επιβραδύνετε τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος.
  • Ποικιλοδερμία Civatte
    • Αυτή είναι μια κατάσταση από τον ήλιο που μετατρέπει το λαιμό και τα μάγουλά σας κοκκινοκαφέ. Μπορεί να έχει φαγούρα, να είναι ευαίσθητο και μπορεί να καεί. Μιλήστε με έναν δερματολόγο εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα.

Μπορείτε να επιδιορθώσετε το δέρμα σας από τις βλάβες από τον ήλιο;

  • Μία από τις καλύτερες λύσεις για τη θεραπεία του κατεστραμμένου από τον ήλιο δέρματος είναι με τη βιταμίνη Α. Η ρετινόλη, η οποία προέρχεται από τη βιταμίνη Α, βοηθά το δέρμα σας αυξάνοντας την παραγωγή κολλαγόνου και ενθαρρύνει την ανανέωση των κυττάρων. Η ρετινόλη βοηθά στην επαναφορά και διαχείριση της μελάγχρωσης, του τόνου και της υφής στο δέρμα σας. Βοηθά επίσης στην εξομάλυνση των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών λόγω της αυξημένης παραγωγής κολλαγόνου.
  • Τα ένζυμα επιδιόρθωσης του DNA μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την επιδιόρθωση των κατεστραμμένων από τον ήλιο καφέ κηλίδων και τη μείωση της παραγωγής κολλαγόνου. Ωστόσο, αυτά τα ένζυμα βρίσκονται στα αρχικά στάδια της έρευνας, επομένως δεν είναι σαφές πόσο πραγματικά αποτελεσματικά είναι.
  • Το χημικό πίλινγκ είναι επεμβάσεις που εκτελούνται από δερματολόγους που ξεφλουδίζουν τα πιο εξωτερικά στρώματα του δέρματος. Η αφαίρεση αυτών των ανώτερων στρωμάτων απομακρύνει την ανομοιόμορφη μελάγχρωση, τις λεπτές γραμμές και τις βλάβες. Ανάλογα με το βάθος και την ένταση του φλοιού, μπορούν να εκτελεστούν μία ή πολλές φορές για να αφαιρέσετε τις κατεστραμμένες κηλίδες του δέρματος από τον ήλιο.
  • Οι λευκαντικοί παράγοντες είναι τοπικοί παράγοντες που έχουν ένα συστατικό που ονομάζεται υδροκινόνη και έχει ιδιότητες λεύκανσης του δέρματος. Η χρήση υδροκινόνης με ένα προϊόν που περιέχει ρετινόλη λειτουργεί πολύ καλά μαζί για να φωτίσει τις σκούρες ηλιακές κηλίδες.
  • Οι θεραπείες με ραδιοσυχνότητες είναι ένας άλλος τρόπος για να αντιστρέψετε τα σημάδια της βλάβης από τον ήλιο. Το fractional ipixel είναι μια θεραπεία που χρησιμοποιεί ένα όργανο για την αφαίρεση αυτού του ανώτερου στρώματος του δέρματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παλιά κύτταρα του δέρματος να πεθαίνουν και να πέφτουν για να αποκαλύψουν νεότερα, νεανικά, ελαφρύτερα κύτταρα του δέρματος. Bοηθά το δέρμα που έχει υποστεί βλάβη από τον ήλιο και δρα στη μείωση της υπερμελάγχρωσης, της ροδόχρου ακμής και των σπασμένων αιμοφόρων αγγείων γύρω από τη μύτη και στο κέντρο του προσώπου.

Πρόληψη δερματικών βλαβών

Δυστυχώς, καθώς δεν υπάρχει θεραπεία για το κατεστραμμένο από τον ήλιο δέρμα, η καλύτερη λύση για την ελαχιστοποίηση της βλάβης είναι να είστε προσεκτικοί και να λαμβάνετε προληπτικά μέτρα όταν πηγαίνετε στον ήλιο. Για να αποφύγετε τις βλάβες από τον ήλιο, θα πρέπει: να περιορίσετε την έκθεση σας στον ήλιο, να φοράτε καπέλο που να καλύπτει το τριχωτό της κεφαλής σας, να εφαρμόζετε καθημερινά αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 30 ή μεγαλύτερο και να αποφεύγετε τα σολάριουμ.

Find out about special prices

Special prices at Healthy Derma Clinics are the most competitive on the market
Μέχρι 5/05
Share
Facebook
Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *