Η διαδικασία της γήρανσης μπορεί να είναι αναστρέψιμη

Αντιγήρανση στο γονιδιακό επίπεδο

Η παράταση της νεότητας ίσως δεν αποτελεί πλέον μακρινό όνειρο. Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να γυρίσουν πίσω τον χρόνο σε πειραματόζωα ενισχύοντας τη θεωρία ότι η γήρανση δεν είναι μονόδρομος και πως με προσεκτική ρύθμιση μπορεί να γίνει αναστρέψιμη.

Τι έδειξε η έρευνα

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του επιστημονικού περιοδικού Cell, μια νέα μορφή γονιδιακής θεραπείας προκάλεσε μια αξιοσημείωτη αναζωογονητική επίδραση στα ποντίκια στα οποία έγινε η δοκιμή. Ερευνητές του Ινστιτούτου Βιολογικών Επιστημών Salk της Καλιφόρνιας αρχικά τροποποίησαν γενετικά τα ποντίκια ώστε να φέρουν μια μετάλλαξη που οδηγεί σε πρόωρη γήρανση, ανάλογη με τη σπάνια γενετική πάθηση προγηρία στους ανθρώπους. Ο αναπρογραμματισμός των κυττάρων που ακολούθησε, έκανε τα τρωκτικά να ξανανιώσουν. Έπειτα από έξι εβδομάδες θεραπείας, είχαν ορατά πιο νεανική όψη, το δέρμα και ο μυϊκός ιστός τους είχαν βελτιωθεί ενώ το προσδόκιμο ζωής τους αυξήθηκε κατά 30%.

Τι σημαίνει το αποτέλεσμα

Η αναζωογονητική θεραπεία που δοκιμάστηκε στα ποντίκια είναι αυτή που χρησιμοποιείται για να επαναφέρονται τα ενήλικα κύτταρα στην αρχέγονη μορφή τους, δηλαδή να μετατρέπονται σε εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει ότι ο γενετικός προγραμματισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ξανανιώσει και να θεραπεύσει τα ενήλικα κύτταρα. Τα ευρήματά της αμφισβητούν την άποψη ότι η γήρανση είναι απλά το αποτέλεσμα της φυσικής φθοράς με το πέρασμα του χρόνου και ενισχύουν τη θεωρία ότι γερνάμε επειδή έτσι επιτάσσει κάποιο εσωτερικό γενετικό βιολογικό ρολόι.

Μπορεί να εφαρμοστεί σε ανθρώπους;

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν δεν μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα στους ανθρώπους. Θα χρειαστεί να κάνουμε λίγη υπομονή για να επωφεληθούμε από τα παραπάνω ευρήματα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μετά από μία δεκαετία θα μπορούν να έχουν αναπτυχθεί θεραπείες που θα επιβραδύνουν αυτό το γενετικό βιολογικό ρολόι, παρατείνοντας τη ζωή. «Πιστεύουμε ότι αυτή η προσέγγιση δεν θα οδηγήσει στην αθανασία», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας της έρευνας, Juan Carlos Izpisua Belmonte. «Στόχος μας είναι όχι μόνο η επέκταση της διάρκειας ζωής, αλλά μια πιο υγιής ζωή», πρόσθεσε.

Η γήρανση φυσικά επηρεάζει και την ποιότητα του δέρματος μας. Στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στην επιδερμίδα μπορεί να βοηθήσει ένας ειδικός , όπως ο δερματολόγος της Healthy Derma Clinics, με θεραπείες όπως η μεσοθεραπεία ,που είναι πλούσια σε βιταμίνες και υαλουρονικό.

Ενημερωθείτε για τις ειδικές τιμές

Οι ειδικές τιμές στη Healthy Derma Clinics είναι οι πλέον ανταγωνιστικές της αγοράς
Μέχρι 30/04
Share
Facebook
Twitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *