Πόσο βλαβερή για την υγεία είναι η έλλειψη ύπνου;

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η στέρηση ύπνου αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και κάνει τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε ιούς και αρρώστιες.

Όλοι γνωρίζουμε ότι αν δεν κοιμηθούμε καλά το βράδυ θα νιώθουμε κουρασμένοι την επόμενη μέρα. Οι συνέπειες από την έλλειψη ύπνου, όμως, είναι πολύ σοβαρότερες απ’ ό,τι νομίζαμε.

Ερευνητές από το Κέντρο Ύπνου του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον εξέτασαν 11 ζευγάρια ομοζυγωτικών διδύμων με διαφορετικά μοτίβα ύπνου και πήραν δείγματα αίματος από τον καθένα. Διαπίστωσαν ότι με μεγάλη διαφορά ο δίδυμος που είχε κοιμηθεί τις λιγότερες ώρες είχε πολύ πιο αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα συγκριτικά με τον/την αδελφό/ή του.

Πρόκειται για μια από τις πρώτες έρευνες που διενεργούνται σε συνθήκες «πραγματικής ζωής» και αποκαλύπτει πώς η έλλειψη ύπνου αποδυναμώνει τα λευκά αιμοσφαίρια που είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.

Η έλλειψη ύπνου αποδυναμώνει και την επιδερμίδα μας.Αν παρατηρήσουμε έντονα σημάδια κούρασης στο δέρμα μας καλό είναι να μας εξετάσει ο δερματολόγος μας.