Γιατί όσοι έχουν ακμή αργούν να γεράσουν;

Να και ένα καλό νέο για όσους υποφέρουν από ακμή. Μία μελέτη αποκάλυψε πως όσοι έχουν ακμή θα μπορούσαν να γεράσουν πιο αργά, χάρη σε κάποια σημαντικά κομμάτια του DNA τους.

Εδώ και καιρό, οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει ότι όσοι έχουν περάσει ακμή είναι πιθανότερο να καθυστερήσουν να εμφανίσουν σημάδια γήρανσης, όπως ρυτίδες και εξασθενημένο δέρμα. Ωστόσο, η αιτία δεν ήταν ξεκάθαρη. Τώρα, μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Investigative Dermatology», συνδέει τα μακρύτερα τελομερή που έχουν οι άνθρωποι με ακμή με πιο αργή διαδικασία γήρανσης.

Τα τελομερή είναι το τελευταίο άκρο των χρωμοσωμάτων μας και είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση της ακεραιότητας του DNA μας. Έχουν παρομοιαστεί με την πλαστική άκρη στα κορδόνια των παπουτσιών, η οποία εμποδίζει την αλλοίωσή τους από τη συνεχή χρήση.

Οι ερευνητές εστίασαν σε 1.205 δίδυμα. Το 1/4 από το σύνολο που μελετήθηκε έπασχε από ακμή. Αφού οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δείγματα της επιδερμίδας των διδύμων, ανακάλυψαν πως ένα γονίδιο, το p53, το οποίο ρυθμίζει την απόπτωση- δηλαδή, τον κυτταρικό θάνατο-, ήταν λιγότερο ενεργό σε όσους έπασχαν από ακμή. Με άλλα λόγια, όταν τα τελομερή μικραίνουν, οδηγούμαστε σε απόπτωση.

Ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Simone Ribero, δερματολόγος στο Τμήμα Έρευνας Διδύμων και Γενετικής Επιδημιολογίας στο King’s College London, εξήγησε πως τα ευρήματα σχετίζονται με το μήκος των τελομερών, τα οποία είναι πολύ μακρύτερα σε όσους υποφέρουν από ακμή. Αυτό σημαίνει πως τα κύτταρά τους ενδεχομένως προστατεύονται από τη γήρανση. Τόνισε, ωστόσο, ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες ώστε να διαπιστωθεί αν ορισμένες γονιδιακές οδοί παίζουν μεγαλύτερο ρόλο.

Βέβαια αν τα συμπτώματα της ακμής είναι πολύ έντονα ,καλό θα ήταν να απευθυνθούμε στον ειδικό , που είναι φυσικά ο δερματολόγος μας.

Ενημερωθείτε για τις ειδικές τιμές

Οι ειδικές τιμές στη Healthy Derma Clinics είναι οι πλέον ανταγωνιστικές της αγοράς
Μέχρι 30/04
Share
Facebook
Twitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *