Ο χυμός που βελτιώνει τη μνήμη

Βρετανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ο χυμός πορτοκαλιού όχι μόνο ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα αλλά βελτιώνει και τη γενικότερη λειτουργία του εγκεφάλου. Μάλιστα, όπως αναφέρει η έρευνα, χρειάζονται μόνο δύο μήνες για να φανούν οι βελτιώσεις στη μνήμη, στα αντανακλαστικά και στην εκφορά του λόγου.

Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Reading στη Μεγάλη Βρετανία ζήτησε από 37 υγιείς εθελοντές να πίνουν 500ml χυμό πορτοκαλιού κάθε μέρα, για χρονικό διάστημα 8 εβδομάδων. Οι συμμετέχοντες (24 γυναίκες και 13 άνδρες, από 60 ως 81 ετών) είχαν σαφή βελτίωση στις εγκεφαλικές τους λειτουργίες. Η μνήμη, ο χρόνος αντίδρασης και η ευφράδεια του λόγου τους μετρήθηκε στην αρχή και στο τέλος του πειράματος και οι ερευνητές παρατήρησαν μια σημαντική βελτίωση της τάξης του 8% σε λιγότερο από δύο μήνες.

Οι επιστήμονες αποδίδουν τα οφέλη αυτά σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά της οικογένειας των φλαβονοειδών, που περιέχουν σε αφθονία τα πορτοκάλια. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή- που υπάρχουν επίσης σε αφθονία στα μούρα- ενεργοποιούν τη μετάδοση μηνυμάτων σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που λέγεται ιππόκαμπος και παίζει ρόλο στη μάθηση και την αποθήκευση πληροφοριών.

Αυτό δε σημαίνει ότι χρειάζεται να πίνουμε αναγκαστικά μισό λίτρο χυμό πορτοκαλιού κάθε μέρα, λένε οι ερευνητές. Ωστόσο, τονίζουν ότι τα συστατικά που περιέχονται σε αυτόν μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά την υγεία του εγκεφάλου και ότι καλό θα ήταν να εντάξουμε στη διατροφή μας τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή.

Ένα επιπλέον θετικό είναι πως η βιταμίνη C χαρίζει λάμψη στην επιδερμίδα μας και η αντιοξειδωτική της δράση βοηθάει με την ακμή, όπως σίγουρα θα σας πει και ο δερματολόγος σας.

Ενημερωθείτε για τις ειδικές τιμές

Οι ειδικές τιμές στη Healthy Derma Clinics είναι οι πλέον ανταγωνιστικές της αγοράς
Μέχρι 30/04
Share
Facebook
Twitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *