Οι άντρες που τρώνε πολύ κόκκινο κρέας και λίγα φρούτα και λαχανικά μπορεί να γερνάνε πριν την ώρα τους, προειδοποιούν επιστήμονες. Άλλος ένας λόγος για να περιορίσουμε την κατανάλωση του.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία υποστηρίζουν πως βασική αιτία για αυτό είναι η αύξηση των επιπέδων φωσφορικών αλάτων στο αίμα εξαιτίας του κρέατος και γενικότερα της κακής διατροφής. Τα φωσφορικά άλατα εκ φύσεως υπάρχουν σε βασικά τρόφιμα (π.χ. κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, λαχανικά) και απορροφώνται εύκολα από τον οργανισμό. Έτσι, η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των συγκεντρώσεών τους στο αίμα σε επίπεδα υψηλότερα από τα επιθυμητά.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Aging», πραγματοποίησαν λεπτομερείς αναλύσεις σε περισσότερους από 600 εθελοντές, για να διερευνήσουν κατά πόσον συσχετίζονταν τα επίπεδα των φωσφορικών αλάτων με τη διατροφή, το φύλο, την χρονολογική ηλικία (σ.σ. προσδιορίζεται από το έτος γέννησης) και ορισμένους δείκτες βιολογικής γήρανσης του οργανισμού όπως το μήκος των τελομερών. Τα τελομερή είναι οι άκρες των χρωμοσωμάτων και αποτελούν δείκτη μακροζωία. Με κάθε πολλαπλασιασμό των κυττάρων τα τελομερή κονταίνουν και όταν φτάσουν στο κατώτατο όριο του μήκους τους, το κύτταρο πεθαίνει.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το μήκος των τελομερών και οι άλλοι δείκτες της βιολογικής γήρανσης συσχετίζονταν ισχυρά στους άνδρες με τα επίπεδα των φωσφορικών αλάτων εξαιτίας της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ακόμη και οι άνδρες με μετρίως αυξημένα επίπεδα φωσφορικών αλάτων εξαιτίας της κακής διατροφής, είχαν βιολογική ηλικία μεγαλύτερη από την χρονολογική τους.

Αυτό ίσχυε κυρίως για τους άνδρες που προέρχονταν από τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες. Αντιθέτως, στις γυναίκες δεν παρατηρήθηκε ανάλογη συσχέτιση, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης – μάλλον διότι οι γυναίκες είθισται να τρώνε περισσότερα φρούτα και σαλάτες απ’ ό,τι οι άνδρες, λένε οι επιστήμονες.

Φυσικά τα σημάδια της πρόωρης γήρανσης μπορούν να αντιμετωπιστούν, με θεραπείες όπως η μεσοθεραπεία, αρκεί να κλείσετε ένα ραντεβού στη Healthy Derma Clinics ,ώστε να σας εξετάσει ένας άρτια εκπαιδευμένος δερματολόγος .