Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ υποστηρίζουν ότι κάθε γυναίκα μπορεί να δείξει μέχρι και 20 χρόνια νεότερη, υιοθετώντας αυτή την αντιγηραντική συνήθεια.

Αν θέλετε να αποφύγετε τις ρυτίδες και να διατηρήσετε τη νεότητά σας, πρέπει πάση θυσία να προστατεύετε το δέρμα σας από τον ήλιο. Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, λένε οι επιστήμονες, μπορεί να μας κάνει να φαινόμαστε έως και 20 ολόκληρα χρόνια μεγαλύτεροι απ’ ό,τι στ’ αλήθεια είμαστε!

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματά τους, τα οποία βασίστηκαν σε έρευνα που περιελάμβανε 231 γυναίκες ηλικίας 20 έως 75 ετών, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν σε ένα εκτενές ερωτηματολόγιο, έδωσαν δείγματα από την επιδερμίδα τους και πόζαραν στον φωτογραφικό φακό. Στη συνέχεια μια ομάδα εθελοντών είδε αυτές τις φωτογραφίες και προσπάθησε να μαντέψει την ηλικία των γυναικών. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δείγματα δέρματος ώστε να εντοπίσουν το βαθμό ελάστωσης του δέρματός τους, δηλαδή τα επίπεδα συσσώρευσης μη φυσιολογικής ελαστίνης στο δέρμα, συνώνυμο της εκφύλισης. Η ελάστωση, γνωστή και ως φωτογήρανση, αποτελεί απότοκο της χρόνιας και υπερβολικής έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις των ερευνητών, όσες από τις γυναίκες αξιολογήθηκαν ως νεότερες απ’ ό,τι ήταν στην πραγματικότητα ήταν και αυτές που περνούσαν το λιγότερο χρόνο κάτω από τον ήλιο κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Επίσης, οι γυναίκες αυτές φρόντιζαν να χρησιμοποιούν αντηλιακό και καπέλο. Αντιθέτως, οι γυναίκες που παρουσίαζαν στο πρόσωπό τους έκδηλα σημάδια γήρανσης, όπως κηλίδες, ρυτίδες και λεπτές γραμμές, ήταν κυρίως αυτές που είχαν δηλώσει στο ερωτηματολόγιο ότι λατρεύουν τον ήλιο ή ότι δεν παίρνουν συνήθως μέτρα προστασίας ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία.

Σημειώνεται ότι αν και οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν τους διάφορες συνήθειες που πιθανώς επηρεάζουν την όψη της επιδερμίδας (π.χ. ύπνος, γυμναστική, κατανάλωση νερού), κανένας παράγοντας δε συσχετίστηκε σε σημαντικό βαθμό με την ηλικία της επιδερμίδας. «Μόνο η αποφυγή του ήλιου ή έστω η μόνιμη χρήση αντηλιακού όταν κυκλοφορεί κάποιος σε υπαίθριους χώρους, μπορεί να κάνει ουσιώδη διαφορά», τόνισε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αλεξάντρα Μπ. Κίμπαλ, καθηγήτρια Δερματολογίας στο Χάρβαρντ, παρουσιάζοντας τη μελέτη στο 74ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας.

Για την σωστή επιλογή αντηλιακού, συμβουλές βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα αλλά και θεραπείες όπως η μεσοθεραπεία, κατάλληλος μπορεί να θεωρηθεί μόνο ένας δερματολόγος.