Γιατί το καθημερινό ντους μπορεί να είναι κακό για την υγεία σας

Το καθημερινό ντους είναι για τους περισσότερους αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικής υγιεινής. Ωστόσο, είναι στα αλήθεια υγιεινό; Μία νέα μελέτη έρχεται να ανατρέψει κάποια δεδομένα….

Μπορεί να πιστεύουμε πως με το να κάνουμε ντους σε καθημερινή βάση εξασφαλίζουμε την υγιεινή και ότι είμαστε καθαροί, όμως τελικά μπορεί να είναι περισσότερο κακό παρά καλό. Οι ειδικοί βρήκαν πως η υπερβολική καθαριότητα μπορεί να βλάψει τη φυσιολογική ανθρώπινη χλωρίδα, επηρεάζοντας το ανοσοποιητικό, την πέψη, ακόμη και την καρδιά.

Σύμφωνα με ερευνητές από το Κέντρο Γενετικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Γιούτα, το καθημερινό σαπούνισμα του ανθρώπινου σώματος μπορεί να καταστρέψει το μικροβίωμα του οργανισμού- μία συλλογή από μικρόβια, βακτήρια και ιούς που ζουν πάνω και μέσα στο σώμα μας. Οι συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί είναι απαραίτητοι για την υγεία, με τους ειδικούς να σημειώνουν πως η διατάραξη της ισορροπίας τους ενδέχεται να οδηγήσει σε ασθένεια.

Τα μέλη μιας απομονωμένης φυλής του Αμαζονίου που ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον έξω κόσμο το 2009 φέρουν το πλουσιότερο μικροβίωμα που έχει ανακαλυφθεί ποτέ σε ανθρώπους. Το περίεργο όμως είναι ότι τα βακτήρια που ζουν στο δέρμα και το έντερό τους είναι ανθεκτικά τόσο στα φυσικά όσο και στα συνθετικά αντιβιοτικά.

Η εξέταση του μικροβιώματος των Γιανομάμι επιβεβαιώνει τις υποψίες ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής μειώνει την ποικιλία των μικροβίων που ζουν μέσα και πάνω μας. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν μάλιστα ότι η μειωμένη αυτή ποικιλότητα σχετίζεται με σύγχρονες ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Αν παρατηρήσουμε έντονη ξηροδερμία ή κοκκινίλες στο δέρμα μας, πρέπει να μας εξετάσει ο δερματολόγος μας .

Ενημερωθείτε για τις ειδικές τιμές

Οι ειδικές τιμές στη Healthy Derma Clinics είναι οι πλέον ανταγωνιστικές της αγοράς
Μέχρι 30/04
Share
Facebook
Twitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *