Δύσκολη μέρα; Τι συμβουλεύουν οι επιστήμονες για να τα βγάλετε πέρα

Σας περιμένει δύσκολη μέρα με φορτωμένο πρόγραμμα και κούραση και αναρωτιέστε πώς θα τα βγάλετε πέρα; Μια νέα έρευνα έχει την απάντηση!

Όλοι μας έχουμε από εκείνες τις μέρες τις γεμάτες ένταση και στρες, με πιεστικά deadlines και απανωτά επαγγελματικά ραντεβού. Ό,τι κι αν έχουμε στο πρόγραμμά μας μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε καλύτερα αν προετοιμαστούμε κατάλληλα και «αποταμιεύσουμε» λίγη ξεκούραση, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι στον Καναδά.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «American Journal of Sports Medicine», μπορούμε να δημιουργήσουμε «απόθεμα» ύπνου για να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις υποχρεώσεις που μας περιμένουν. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι δύο έξτρα ώρες ύπνου κατά το διάστημα πριν τη δύσκολη αυτή ημέρα θα βοηθήσουν να τα βγάλουμε πέρα.

Οι Guillaume Millet και Pierrick Arnal πραγματοποίησαν ένα πείραμα στο οποίο συμμετείχαν 12 υγιείς νεαροί άνδρες. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να παραμείνουν ξύπνιοι για 38 ώρες και στο διάστημα αυτό υποβλήθηκαν σε τεστ αξιολόγησης της εγκεφαλικής τους λειτουργίας και της μνήμης τους καθώς και της σωματικής τους δύναμης. Σε δεύτερη φάση, οι άνδρες κοιμήθηκαν καλά για ένα βράδυ και επαναλήφθηκε η αξιολόγηση και στην τελευταία φάση του πειράματος υποβλήθηκαν στα τεστ αφού είχαν κοιμηθεί δύο έξτρα ώρες για έξι συνεχόμενες ημέρες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι επιδόσεις των συμμετεχόντων ήταν εξαιρετικές όταν είχαν δημιουργήσει «απόθεμα» ύπνου για μερικές ημέρες.

«Δουλεύουμε περισσότερο και κοιμόμαστε λιγότερο. Είναι εξαιρετικά σύνηθες στους δυτικούς πληθυσμούς ο ύπνος να διαρκεί λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ», αναφέρει ο Guillaume Millet. Έτσι, όταν υπάρχει δυνατότητα θα πρέπει να «αποταμιεύουμε» λίγη ξεκούραση.

Η τακτική της «αποταμίευσης» ύπνου βασίζεται στη θεωρία του «χρέους ύπνου». Το χρέος ύπνου δημιουργείται όταν κοιμόμαστε συστηματικά λιγότερο απ’ όσο πρέπει, με αποτέλεσμα ο οργανισμός μας να συσσωρεύει τις χαμένες ώρες ύπνου. Το χρέος ύπνου μπορεί να «εξοφληθεί» με λίγη έξτρα ξεκούραση όταν υπάρχει ελεύθερος χρόνος ή να «προληφθεί» δημιουργώντας «πίστωση» ύπνου εκ των προτέρων.

Η έντονη κούραση έχει αρνητικές συνέπειες και στο δέρμα μας. Αν έχετε σημάδια κούρασης στην επιδερμίδα σας,επικοινωνήστε με την Healthy Derma Clinics ώστε να σας εξετάσει ένας δερματολόγος .

Ενημερωθείτε για τις ειδικές τιμές

Οι ειδικές τιμές στη Healthy Derma Clinics είναι οι πλέον ανταγωνιστικές της αγοράς
Μέχρι 30/04
Share
Facebook
Twitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *