Ποια λαχανικά κρύβουν το μυστικό της νιότης;

Μία ουσία που υπάρχει σε ορισμένα πράσινα λαχανικά μπορεί να ελαττώνει σημαντικά τα σημάδια του γήρατος, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Η «μαγική» ουσία ονομάζεται μονονουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης (ΝΜΝ) και υπάρχει σε αφθονία στο μπρόκολο, το λάχανο, το αβοκάντο, το αγγούρι, τα φασόλια σόγιας και σε άλλα λαχανικά. Μήπως ήρθε η ώρα να τα βάλετε στη διατροφή σας;

Όπως δημοσιεύεται στο περιοδικό «Cell Metabolism», οι επιστήμονες του Τμήματος Αναπτυξιακής Βιολογίας & Εσωτερικής Παθολογίας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σαιντ Λούις ανακάλυψαν ότι η χορήγηση συμπληρώματος του ΝΜΝ σε ηλικιωμένα ποντίκια επιβράδυνε τη σωματική γήρανση και αποκαθιστούσε το μεταβολισμό στα επίπεδα που φυσιολογικά ανευρίσκονται σε νεαρά ζώα. Επιπλέον, μείωνε τα τυπικά σημάδια της γήρανσης στους μυς και στην οστική πυκνότητα, βελτίωνε την ηπατική λειτουργία και την όραση, αύξανε την ευαισθησία στην ινσουλίνη, τόνωνε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ενώ τα ζώα έγιναν πιο δραστήρια και έχασαν και λίγο βάρος. Αντιθέτως, το συμπλήρωμα δεν είχε καμία επίδραση στα νεαρά ποντίκια.

Αντικείμενο της έρευνας ήταν η αναζήτηση ενός τρόπου διέγερσης της παραγωγής μιας πρωτεΐνης που λέγεται NAD, η οποία παίζει ρόλο στην παραγωγή ενέργειας στο σώμα, αλλά πέφτει σημαντικά με το πέρασμα του χρόνου. Οι προσπάθειες των επιστημόνων να αποκαταστήσουν την έλλειψη της πρωτεΐνης με τη βοήθεια ειδικού συμπληρώματος έχουν αποτύχει, και έτσι σε αυτή την έρευνα εξέτασαν αν μπορούν να διεγείρουν την παραγωγή της με τη βοήθεια της ουσίας ΝΜΝ. Χορήγησαν λοιπόν την ουσία ΝΜΝ με πόσιμο νερό και διαπίστωσαν τις εκπληκτικές αντιγηραντικές επιδράσεις που είχε η ουσία στα πειραματόζωα.

«Τα ποντίκια που έπιναν νερό εμπλουτισμένο με την ΝΜΝ παρουσίασαν σημαντική και παρατεταμένη βελτίωση της υγείας τους. Δεν ξέρουμε ακόμα αν αυτό θα οδηγήσει σε παράταση της ζωής τους (ακόμα τα παρακολουθούμε), αλλά το σίγουρο είναι ότι σωματικά γερνάνε με πολύ πιο αργό και υγιή ρυθμό», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Shin-ichiro Imai. Ήδη έχουν αρχίσει μικρές κλινικές (σ.σ. σε ανθρώπους) μελέτες, στις οποίες κατ’ αρχάς θα ελεγχθεί η ασφάλεια του συμπληρώματος της ΝΜΝ.

Ενημερωθείτε για τις ειδικές τιμές

Οι ειδικές τιμές στη Healthy Derma Clinics είναι οι πλέον ανταγωνιστικές της αγοράς
Μέχρι 30/04
Share
Facebook
Twitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *