Νέα έρευνα αποκαλύπτει τις αντιγηραντικές ιδιότητες του καφέ

Λάτρεις του καφέ, σας έχουμε καλά νέα! Νέα μελέτη δείχνει ότι το αγαπημένο ρόφημα έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες.

Πολλές φορές έχει επικριθεί ο καφές για τις βλαβερές επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι τελικά ο καφές κάνει καλό σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Τώρα, μια νέα έρευνα έρχεται να επισημάνει ότι το πιο αγαπημένο ρόφημα στον πλανήτη έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Nature Medicine», οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό τους (η φλεγμονή θεωρείται ως υπεύθυνη για πολλές ασθένειες που συνδέονται με το γήρας), είχαν κάτι κοινό: ήταν όλοι λάτρεις του καφέ. «Όσο περισσότερη καφεΐνη κατανάλωναν οι συμμετέχοντες, τόσο πιο προστατευμένοι ήταν από τη χρόνια φλεγμονή» αναφέρει ο Ντέιβιντ Φέρμαν, καθηγητής στο Ινστιτούτο Ανοσίας, Μεταμοσχεύσεων και Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, ο Φέρμαν και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δείγματα αίματος από 100 ανθρώπους διαφόρων ηλικιών. Παρατηρήθηκε ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας συμμετέχοντες παρουσίαζαν μεγαλύτερη δραστηριότητα σε διάφορα γονίδια που σχετίζονται με την εκδήλωση της φλεγμονής – που είναι λογικό καθώς όσο περνούν τα χρόνια παρατηρείται μια ανοδική τάση στους δείκτες φλεγμονής στο σώμα. Κοινός παρονομαστής σε ασθένειες του γήρατος, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, οι αρθροπάθειες και το Αλτσχάιμερ, θεωρείται πως είναι η φλεγμονή. «Οι περισσότερες ασθένειες που σχετίζουμε με τα γηρατειά δεν οφείλονται στην πραγματικότητα σε αυτά, αλλά στη φλεγμονή» εξηγεί ο Φέρμαν. Όσο πιο έντονη ήταν η δραστηριότητα στα σχετιζόμενα με τη φλεγμονή γονίδια, τόσο περισσότερες ήταν οι πιθανότητες για τον κάτοχό τους να έχει υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) και να παρουσιάζει σκλήρυνση των αρτηριών του (αθηροσκλήρωση). Αντιθέτως, όσοι δεν είχαν αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, ανεξάρτητως ηλικίας, διαπιστώθηκε πως ήταν καλύτερα προστατευμένοι από τις φλεγμονές. Οι ίδιοι όμως συμμετέχοντες ήταν και αυτοί που έπιναν καφέ συχνά και σε σημαντικές ποσότητες.

Ποια ποσότητα είναι ιδανική; Τα πέντε ή και περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα συσχετίστηκαν με χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας στο γονιδιακό μονοπάτι της φλεγμονής. Η αντιφλεγμονώδης δράση του καφέ μπορεί να εξηγηθεί από την επίδραση της καφεΐνης στη διαδικασία εκδήλωσης της φλεγμονής, αφού, σύμφωνα με τους ερευνητές, λειτουργεί ως «εμπόδιο» στο μονοπάτι.

Αρκεί όμως ο καφές για να παραμείνει η επιδερμίδα μας υγιής;Κλείστε ένα ραντεβού στα Healthy Derma Clinics για να σας δώσει έγκυρες και επιστημονικές συμβουλές αντιγήρανσης ο δερματολόγος του Ιατρείου.

Ενημερωθείτε για τις ειδικές τιμές

Οι ειδικές τιμές στη Healthy Derma Clinics είναι οι πλέον ανταγωνιστικές της αγοράς
Μέχρι 30/04
Share
Facebook
Twitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *