Πόσο μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος; Νέα έρευνα απαντά…

Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, η ανθρωπότητα πιθανώς έχει «πιάσει ταβάνι», όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής. Δεν μπορούμε να ζήσουμε πάνω από 115 χρόνια, λένε οι ειδικοί.

Ο γηραιότερος άνθρωπος που πέθανε στη Γη -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- ήταν η Γαλλίδα Ζαν Καλμάν, η οποία απεβίωσε το 1997 σε ηλικία 122 ετών. Έχουν περάσει 20 χρόνια από το θάνατό της, αλλά στο μεταξύ κανείς άλλος άνθρωπος δεν πέθανε σε μεγαλύτερη ηλικία από αυτήν (τουλάχιστον με βάση τα επίσημα αρχεία), πράγμα που καθιστά την ίδια μια εντυπωσιακή στατιστική εξαίρεση.

Παρόλο που το προσδόκιμο ζωής εμφανίζει τάση ανόδου, η νέα «οροφή» της ανθρώπινης ζωής είναι τα 115 χρόνια, αναφέρουν Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι υπολογίζουν ότι η πιθανότητα κάποιος να ζήσει ως τα 125 είναι μικρότερη από μία στις 10.000.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιαν Βιγκ του Τμήματος Γενετικής του Κολλεγίου Ιατρικής Albert Einstein στη Νέα Υόρκη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nature», ανέλυσαν τα παγκόσμια δημογραφικά δεδομένα και εστίασαν σε τέσσερις χώρες (Ιαπωνία, Γαλλία, Η.Π.Α, Βρετανία), όσον αφορά τις μέγιστες ηλικίες θανάτου που έχουν καταγραφεί σε διεθνείς βάσεις δεδομένων. Οι χώρες αυτές επιλέχθηκαν γιατί στον πληθυσμό τους έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων άνω των 110 ετών.

Η ανάλυσή τους αποκάλυψε ότι τόσο το προσδόκιμο της ανθρώπινης ζωής όσο και η μέγιστη ηλικία θανάτου εμφάνισαν σταθερή αύξηση κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα, χάρη στα εμβόλια, τα αντιβιοτικά, τις καλύτερες συνθήκες διατροφής και υγιεινής, ενισχύοντας έτσι τις θεωρίες πως η ζωή μας μπορεί να μην έχει φυσικό όριο ως προς τη διάρκειά της.

Και ενώ οι έρευνες καταγράφουν διαχρονική βελτίωση στις ηλικίες από 70 ως 100 -δηλαδή όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν τόσα χρόνια- σημειώνεται επιβράδυνση από τα 100 και πάνω. Οι άνθρωποι που φθάνουν σήμερα τα 110, δεν έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από όσους έφθαναν στην ίδια ηλικία το 1970.

Σήμερα η μέση μέγιστη ηλικία θανάτου είναι τα 115 έτη και οι επιστήμονες προβλέπουν ότι θα παραμείνει ίδια για αρκετά ακόμη χρόνια. «Για πρώτη φορά στην ιστορία φαίνεται πως η μέγιστη διάρκεια της ζωής –το ταβάνι, το όριο- είναι περίπου τα 115. Είναι σχεδόν αδύνατο να ζήσει κάποιος πέρα από αυτή την ηλικία… Από εδώ και πέρα, οι άνθρωποι δεν θα ξεπερνάνε τα 115», δήλωσε ο Βιγκ. Με την άποψη αυτή όμως δεν συμφωνούν όλοι, καθώς θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια αύξησης και στην «οροφή» της διάρκειας της ζωής, κυρίως μέσω γενετικών και φαρμακευτικών παρεμβάσεων που θα επιβραδύνουν συνολικά το ρυθμό της γήρανσης.

 

Ενημερωθείτε για τις ειδικές τιμές

Οι ειδικές τιμές στη Healthy Derma Clinics είναι οι πλέον ανταγωνιστικές της αγοράς
Μέχρι 18/03
Share
Facebook
Twitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *