Εξέταση αίματος αποκαλύπτει πόσο καλά θα γεράσουμε

Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια αιματολογική εξέταση που μπορεί να παρέχει εκτιμήσεις για πιθανά μελλοντικά προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Aging Cell», ερευνητές με επικεφαλής την καθηγήτρια Βιοστατιστικής Πάολα Σεμπαστιάνι της Σχολής Δημόσιας Υγείας και τον καθηγητή Τόμας Περλς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, εντόπισαν μια σειρά από βιοδείκτες, που παρέχουν μια πιο σφαιρική εικόνα για τους κινδύνους διαφόρων ασθενειών ή πρόωρου θανάτου μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια.

Οι βιοδείκτες καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα λειτουργιών του σώματος, όπως το ανοσοποιητικό σύστημα, το ενδοκρινικό, τον μεταβολισμό κ.ά. Με τη βοήθεια ενός ειδικού αλγόριθμου, οι επιστήμονες μπορούν να συσχετίσουν τα επίπεδα των διαφόρων βιοδεικτών με την πιθανότητα εκδήλωσης διαφόρων ασθενειών και με το συνολικό επίπεδο της μελλοντικής υγείας.

Οι ερευνητές μέτρησαν το επίπεδο 19 βιοδεικτών σε δείγματα αίματος από σχεδόν 5.000 ανθρώπους 30 έως 110 ετών και κατέταξαν τους συμμετέχοντες σε κατηγορίες με βάση 26 «υπογραφές» που προέκυψαν από τις αναλύσεις. Περίπου οι μισοί άνθρωποι κατατάχθηκαν σε μια μέση «υπογραφή», αλλά μικρότερες ομάδες είχαν «υπογραφές» που ξέφευγαν από τον μέσο όρο: για παράδειγμα, μια ομάδα-υπογραφή παρέπεμπε σε ανθρώπους που θα γεράσουν με υγεία, ενώ μια άλλη σε ανθρώπους που κινδυνεύουν να εκδηλώσουν άνοια.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να δοκιμάσουν την αιματολογική εξέταση σε μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων, προτού αξιοποιηθεί κλινικά. Ήδη, αναζητούν και άλλους βιοδείκτες που θα μπορούσαν να αυξήσουν την προβλεπτική χρησιμότητά της. Το τεστ μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί και για τις δοκιμές νέων φαρμάκων, ώστε να διαπιστώνεται έγκαιρα κατά πόσο ένα υπό ανάπτυξη φάρμακο ωφελεί ή όχι την ομάδα-στόχο του πληθυσμού.

Οι συνέπειες της γήρανσης στην επιδερμίδα μπορούν να αντιμετωπιστούν με θεραπείες όπως η μεσοθεραπεία. Σύμμαχος μας είναι φυσικά ο δερματολόγος της Healthy Derma Clinics.

Ενημερωθείτε για τις ειδικές τιμές

Οι ειδικές τιμές στη Healthy Derma Clinics είναι οι πλέον ανταγωνιστικές της αγοράς
Μέχρι 30/04
Share
Facebook
Twitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *