Η γυμναστική κάνει θαύματα στο δέρμα

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η συστηματική γυμναστική όχι μόνο χαρίζει νεανική λάμψη στο δέρμα, αλλά μπορεί και να αντιστρέψει τα σημάδια της γήρανσης σε όσους αρχίζουν να ασκούνται ακόμα και σε μεγάλη ηλικία.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να γυμναζόμαστε συστηματικά. Κρατάμε το σώμα μας σε φόρμα και φροντίζουμε για την καλή μας υγεία. Υπάρχει όμως ένας ακόμη λόγος για να βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας: μερικές ώρες γυμναστικής την εβδομάδα κάνουν θαύματα στο δέρμα μας! Αυτό ισχυρίζονται επιστήμονες από το πανεπιστήμιο McMaster στο Οντάριο του Καναδά, οι οποίοι ερεύνησαν τα οφέλη της γυμναστικής στο δέρμα.

Επιστράτευσαν 29 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 20 έως 84 χρόνων, άλλοι εκ των οποίων έκαναν καθιστική ζωή και άλλοι γυμνάζονταν τουλάχιστον για 3 ώρες την εβδομάδα. Οι ερευνητές πήραν δείγματα δέρματος από τους γλουτούς των εθελοντών, καθώς αυτό το σημείο του σώματος κατά κανόνα δεν εκτίθεται στον ήλιο και συνήθως έχει μόνο τα σημάδια από τη φυσιολογική φθορά της ηλικίας. Όταν οι ερευνητές αξιολόγησαν το δέρμα με βάση το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας των εθελοντών, διαπίστωσαν ότι στις ηλικίες άνω των 40, άνδρες και γυναίκες που γυμνάζονταν συστηματικά, είχαν πολύ πιο λεπτή, υγιή εξωτερική στιβάδα και πολύ πιο παχύ χόριο (στιβάδα του δέρματος κάτω από την επιδερμίδα). Το δέρμα των ασκούμενων εθελοντών έμοιαζε πολύ περισσότερο με το δέρμα των 20άρηδων και των 30άρηδων εθελοντών, ακόμα κι αν οι πρώτοι είχαν περάσει τα 65 τους χρόνια!

Οι ερευνητές συνέχισαν την έρευνά τους σε μια ομάδα εθελοντών ηλικίας 65 χρονών και άνω που δεν γυμνάζονταν καθόλου. Πήραν δείγματα δέρματος από τους γλουτούς και στη συνέχεια τους ζήτησαν να αρχίσουν ένα πρόγραμμα συστηματικής γυμναστικής. Επί τρεις μήνες γυμνάζονταν δύο φορές την εβδομάδα, 30 λεπτά κάθε φορά, κάνοντας τζόκινγκ ή ποδήλατο, με μέτρια ένταση. Στο τέλος του τριμήνου οι ερευνητές πήραν πάλι δείγματα δέρματος από τους γλουτούς και με μεγάλη έκπληξη ανακάλυψαν πως το δέρμα τους έμοιαζε πολύ πιο νεανικό απ’ ό,τι τρεις μήνες νωρίτερα.

Οι ερευνητές δεν ξέρουν πώς ακριβώς επηρεάζει η συστηματική γυμναστική το δέρμα, αλλά εικάζουν πως παίζει ρόλο η παραγωγή ορισμένων ουσιών που λέγονται μυοκίνες, οι οποίες παράγονται από τους μυς όταν γυμναζόμαστε. Οι ουσίες αυτές απελευθερώνονται στο αίμα και επηρεάζουν κύτταρα που βρίσκονται πολύ μακριά από τους μυς που τις παράγουν.

Πέρα από την καλή συνήθεια τις γυμναστικής όμως , καλό θα ήταν να έρθουμε σε επαφή με έναν ειδικό ,όπως ο δερματολόγος , για να μας προσφέρει θεραπείες όπως η μεσοθεραπεία που αναζωογονούν την επιδερμίδα μας.

Ενημερωθείτε για τις ειδικές τιμές

Οι ειδικές τιμές στη Healthy Derma Clinics είναι οι πλέον ανταγωνιστικές της αγοράς
Μέχρι 31/03
Share
Facebook
Twitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *