10 Πράγματα που όλοι Πρέπει να Γνωρίζουν για τα Κονδυλώματα

Τα κονδυλώματαείναι μια ασθένεια. Ασθένεια που σχετίζεται με την ανάπτυξη διογκώσεων στο δέρμα ή στους βλεννογόνους οι οποίες προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV. Είναι μια ασθένεια που έχει προσβάλει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και πολύς κόσμος διερωτάται αν θα πρέπει να ανησυχεί με την εμφάνισή τους ή αν τελικά είναι κάτι που αντιμετωπίζεται εύκολα. Πριν φτάσουμε σε αυτό το συμπέρασμα ας δούμε δέκα πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζουμε για τα κονδυλώματα.

  1. ΜΟΝΟ ΤΟ 20% ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΙΟΥ ΜΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ.Ο ιός HPV που σχετίζεται με τα κονδυλώματα αποτελείται από πολλά στελέχη, ωστόσο είναι κάπου τα 40 μόνο από τα 200 περίπου στελέχη που επηρεάζουν το γεννητικό σύστημα.
  2. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ.Τα κονδυλώματα είναι ογκίδια – αλλοιώσεις του δέρματος στα γεννητικά όργανα ή τον πρωκτό. Που μπορεί να εμφανιστούν τόσο σε άντρες, όσο σε γυναίκες και δεν είναι καρκίνος. Αντίθετα οι τύποι του ιού που προκαλούν τα κονδυλώματα είναι καλοήθεις και χαρακτηρίζονται από μικρή επικινδυνότητα για οποιουδήποτε είδους βλάβης ή αλλοίωσης. Μοιάζουν με σπυράκια ή μικρές ελιές στο χρώμα του δέρματος, οπότε καλό είναι να μην κάνουμε μόνοι μας τη διάγνωση, αλλά να απευθυνόμαστε σε κάποιον ειδικό, που έχει την κατάρτιση να καταλάβει αν αυτό που εμφανίστηκε επάνω μας είναι κονδυλώματα ή κάποια άλλη δερματική αλλοίωση. Εμείς στην HealthyDermaClinicsαπαρτιζόμαστε από μια σειρά ειδικών που μπορούν να σας διαγνώσουν με ακρίβεια αν αυτό που έχει εμφανιστεί στο δέρμα σας έχει σχέση με τον ιό HPV που σχετίζεται με τα κονδυλώματα.
  3. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΘΕΙΤΕ.Ορισμένα στελέχη του ιού HPV συνδέονται με εμφάνιση καρκίνου, αλλά τα περισσότερα στελέχη είναι χαμηλής επικινδυνότητας. Μάλιστα οι τύποι που ενοχοποιούνται για την ανάπτυξη εξωτερικών κονδυλωμάτων ανήκουν σε αυτούς που δεν συνδέονται με τον καρκίνο. Σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζεται πανικός. Να έχετε στο μυαλό σας πως δεν βοηθάει σε τίποτα το να κάνετε σενάρια. Αν κάνετε σε τακτικά χρονικά διαστήματα τις εξετάσεις που χρειάζεται θα φανεί αν υπάρχουν δυσπλασίες και έτσι θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση έγκαιρα πριν υπάρξει καρκινική ανάπτυξη.
  4. ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΞ.Τα κονδυλώματα ανήκουν στα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και μάλιστα σε αυτά που εμφανίζονται ποιο συχνά. Ένα ενεργά σεξουαλικά άτομο έχει μεγαλύτερες από 80% πιθανότητες να μολυνθεί από κάποιο στέλεχος του ιού HPV στη διάρκεια της ζωής του. Η χρήση προφυλάξεων κατά την διάρκεια της σεξουαλικής πράξης μειώνει κατά πολύ το συγκεκριμένο ποσοστό.
  5. ΜΠΟΡΕΙ Ο ΙΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΟΡΑΤΟΣ.Ο ιός HPV προκαλεί λοίμωξη στο δέρμα και στους βλεννογόνους δημιουργώντας δυσπλασίες. Ωστόσο πάρα πολύ συχνά η μόλυνση από τον ιό δεν έχει κανένα εξωτερικό σύμπτωμα. Κατά συνέπεια μπορεί κάποιος να έχει κονδυλώματα χωρίς όμως να το γνωρίζει. Αυτό είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο στους άντρες που δεν μπορούν να κάνουν κάποια αντίστοιχη εξέταση όπως του τεστ Παπανικολάου που κάνουν οι γυναίκες. Τεστ που μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία του ιού ακόμα και όταν δεν υπάρχει εξωτερικό σύμπτωμα.
  6. ΟΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΕΞ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΞΑΛΕΙΦΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.Ο ιός HPV που δημιουργεί τα κονδυλώματα δε μεταδίδεται μόνο με ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή, αλλά και με επιφανειακή δερματική επαφή των γεννητικών οργάνων. Αυτό είναι σημαντικό καθώς σημαίνει ότι το να χρησιμοποιούμε προφυλαχτικό κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ναι μεν μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό, αλλά δεν τον απαλείφει εντελώς. Εμείς σαν HealthyDermaClinics συστήνουμε, ειδικότερα στις γυναίκες, να κάνουν τεστ Παπανικολάου ακόμα και όταν κάνουν μόνιμα σεξ με προφυλάξεις.
  1. ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΛΛΑΓΗ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ.Στα πλαίσια της πρόληψης που είναι πολύ σημαντική, συνιστάται η αποφυγή της πολύ συχνής αλλαγής ερωτικών συντρόφων. Αν θέλουμε μάλιστα να μεγιστοποιήσουμε την προστασία μας τότε η καλύτερη λύση είναι η μονογαμική σχέση με μονογαμικό σύντροφο. Ωστόσο όποιος και αν είναι ο τρόπος που σχετιζόμαστε σεξουαλικά, η δευτερογενής πρόληψη μειώνει τους κινδύνους. Αυτό σημαίνει πως ως ενεργά σεξουαλικά άτομα πρέπει να κάνουμε πάντοτε τις απαραίτητες εξετάσεις. Υπάρχει όμως και μια πολύ σημαντική εξέλιξη όσον αφορά την πρόληψη, που σε κάποιες χώρες έχει είδη σημάνει μείωση της εξάπλωσης των κονδυλωμάτων και αφορά ιδιαίτερα νέους ανθρώπους που είναι και αυτοί που από τα στοιχεία φαίνεται πως είναι ποιο επιρρεπείς στη λοίμωξη. Αυτή η εξέλιξη έχει να κάνει με το εμβόλιο που δημιουργήθηκε για προφύλαξη από τον ιό. Ένα εμβόλιο που μπορεί να μην προσφέρει και αυτό πλήρη κάλυψη από όλα τα στελέχη του ιού, αλλά τουλάχιστον προσφέρει κάλυψη από τους ογκογόννους τύπους κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Ιδανικά το εμβόλιο πρέπει να χορηγείται πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας κατά την εφηβική ηλικία.
  2. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ.Οι άντρες εμφανίζουν και αυτοί κονδυλώματα στο πέος ή στον πρωκτό και επίσης όπως και οι γυναίκες, μπορεί αν δεν αντιμετωπίσουν την λοίμωξη, να αναπτύξουν καρκίνο στις περιοχές αυτές. Αυτό όμως συμβαίνει σε ποσοστό πολύ μικρότερο από αυτό που ισχύει για το γυναικείο πληθυσμό. Σε γενικές γραμμές έχει διαπιστωθεί ότι οι άντρες τείνουν να είναι φορείς του ιού και να νοσούν ποιο σπάνια, ενώ ταυτόχρονα ο οργανισμός τους φαίνεται ποιο ικανός να αντιμετωπίζει τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει ο ιός.
  3. ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ.Τα κονδυλώματα αν και όπως είδαμε δεν αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία μας καλό θα είναι να αντιμετωπίζονται με το που διαπιστώνουμε την ύπαρξή τους. Ανάλογα με την περίπτωση και την εκτίμηση παραγόντων όπως ο αριθμός των κονδυλωμάτων και το σημείο εμφάνισής τους, εφαρμόζονται διάφορες θεραπείες. Εμείς σαν HealthyDermaClinics έχουμε καταλήξει πως η πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία που φαίνεται να έχει πολύ καλά αποτελέσματα και έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια ανά το παγκόσμιο είναι η θεραπεία με lazer.
  4. ΑΠΑΙΤΕΙΤΕ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ.Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η αφαίρεση κονδυλωμάτων δεν επιλύνει οριστικά το πρόβλημα, καθώς ο ιός είναι ενεργός και μπορεί να οδηγήσει στην επανεμφάνισή τους, ιδίως τους τρεις πρώτους μήνες, οπότε και εφαρμόζεται κάποια επαναληπτική θεραπεία. Επίσης όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού καταφέρει να καταπολεμήσει τον ιό, αυτός εξακολουθεί να υπάρχει στο σώμα μας και μπορεί να εκδηλωθεί ξανά οποιαδήποτε στιγμή, αν και οι πιθανότητες μειώνονται όσο ο καιρός περνάει. Τέλος πρέπει να θυμόμαστε πως το να έχουμε μολυνθεί μια φορά από τον ιό δε σημαίνει ότι δε μπορούμε να κολλήσουμε ξανά, αν έρθουμε σε επαφή με φορέα κάποιου διαφορετικού τύπου στελέχους του ιού.

Ενημερωθείτε για τις ειδικές τιμές

Οι ειδικές τιμές στη Healthy Derma Clinics είναι οι πλέον ανταγωνιστικές της αγοράς
Μέχρι 15/04
Share
Facebook
Twitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *