Ο χρόνος και η φθορά που επιφέρει είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους του ανθρώπου. Οι πρώτες ρυτίδες που κάνουν αισθητή την εμφάνισή τους στην περιοχή του προσώπου συχνά σας πανικοβάλλουν, καθώς ψάχνετε τρόπους να διατηρήσετε τη νεανική και υγιή όψη της επιδερμίδας σας. Η σύγχρονη αισθητική δερματολογία βρίσκει λύση στο πρόβλημα και με νέες μεθόδους καταφέρνει να κάνει το χρόνο σύμμαχό σας.

Η λύση ακούει στο όνομα βουτολική τοξίνη ή botox, όπως είναι ευρέως γνωστό. Η συγκεκριμένη μέθοδος αντιγήρανσης είναι πλέον ιδιαίτερα διαδεδομένη, παρά το γεγονός πως μερικά χρόνια πριν θεωρούνταν ταμπού. Οι θεραπείες με botox επιλέγονται από άνδρες και γυναίκες που επιθυμούν να εξαφανίσουν τις πρώτες ρυτίδες έκφρασης στην περιοχή του μετώπου και των ματιών.

Στο παρόν άρθρο συγκεντρώσαμε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες γύρω από την παραφιλολογία, τα οφέλη της, και σχετικά με την σωστή ενημέρωση που πρέπει να έχετε από το δερματολόγο σας.

Τι είναι το botox και πώς το κάνουμε;

Το όνομα botox, όπως είναι εμπορικά αναγνωρισμένο, είναι επί της ουσίας το φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία βουτολική τοξίνη, η οποία χαλαρώνει τους μύες του προσώπου και αναστέλλει τη σύσπασή τους ένα χρονικό διάστημα περίπου έξι μηνών με ένα χρόνο. Η δράση της ουσίας έχει ως αποτέλεσμα την εξάλειψη των ρυτίδων λόγω της, καθώς οι μύες σταματούν να συσπώνται. Για πολλές δεκαετίες οι θεραπείες με botox χρησιμοποιούνταν για διάφορες παθήσεις των νεύρων ή των ματιών, ενώ από τη δεκαετία του ’90 χρησιμοποιείται για την αισθητική βελτίωση των μυών του προσώπου. Η ενέσιμη χορήγηση της βουτολικής τοξίνης διαρκεί περίπου 20 λεπτά και στοχεύει τοπικά στους μύες που θέλετε να χαλαρώσετε.

Σε ποιες περιοχές του προσώπου γίνεται & κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται;

Το μέτωπο και οι κρόταφοι είναι οι βασικές περιοχές του προσώπου που εφαρμόζεται το botox, ενώ τα αποτελέσματα της θεραπείας γίνονται πλέον ορατά μετά την 4η μέρα. Η δράση της βουτολικής τοξίνης στους μύες έχει διάρκεια 6 έως 12 μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι μετά από αυτό το διάστημα οι μύες επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση. Αν οι ασθενείς κρίνουν το αποτέλεσμα ως ικανοποιητικό και επιθυμούν να το διατηρήσουν θα πρέπει να επαναλάβουν εκ νέου τη θεραπεία.

Είναι επικίνδυνο;

Οι κίνδυνοι σχετικά με το botox περιορίζονται στην κακή τεχνική κατά τη διαδικασία εφαρμογής του φαρμάκου. Δεν επηρεάζονται άλλα όργανα, καθώς το φάρμακο δρα στοχευμένα στις μυϊκές περιοχές του προσώπου. Για να ελαχιστοποιήσετε τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως μελανιές, ασυμμετρία και αίσθημα βάρους στην περιοχή με τοπικό πρήξιμο ή ακόμη και βλεφαρόπτωση, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο γιατρό, πλαστικό χειρούργο ή δερματολόγο.  Οι ασσυμετρίες που ενδέχεται να δημιουργηθούν μπορούν να διορθωθούν με συμπληρωματική εφαρμογή του φαρμάκου.

Υπάρχει κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσετε τα botox;

Ο γιατρός είναι ο πλέον ειδικός για να σας κατευθύνει σωστά, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία για να ξεκινήσετε τις θεραπείες. Εφόσον ο γιατρός κρίνει πως οι ρυτίδες στην περιοχή του προσώπου μπορούν να εξαλειφθούν, θα προχωρήσει με τις ενέσιμες θεραπείες botox. Το γεγονός αυτό οφείλεται στον τύπο δέρματος του προσώπου ή τη χρήση των μυών που κάνει ο καθένας για τις εκφράσεις.

Αν κάνετε μία φορά botox και μετά όχι;

Μετά από μία θεραπεία οι μύες του προσώπου θα επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση, σε χρονικό διάστημα 6-12 μηνών, καθώς αποκτούν τη δυνατότητά τους να συσπώνται πλήρως. Σε κάθε περίπτωση σημειώνουμε πως εφόσον επιλέξετε να πραγματοποιήσετε μία θεραπεία με botox δεν υπάρχει καμία δέσμευση πως θα πρέπει να την ενσωματώσετε υποχρεωτικά & συστηματικά πλέον στη ζωή σας για πάντα! Είναι όπως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή ένα ακόμη ζήτημα, καθαρά προσωπικής επιλογής.

Για περισσότερες πληροφορίες προγραμματίστε το ραντεβού σας στη Healthy Derma Clinic:

Διεύθυνση: Μιλτιάδου 10, Κηφισιά

Τηλ.: +30 21 0808 8471

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 07:00-22:00 & Σάββατο 10:00-18:00